Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Nyuszi ül a fűben…

2012-03-30

A kereszténység legnagyobb ünnepe köszön ránk: a húsvét. Már megindult a roham, a csokinyuszik, a csokitojások, és a húsvéthoz kapcsolható összes olyan termék ellepte az üzleteket, amire a fogyasztó társadalom azonnal lecsap. Az ünnepekkel kapcsolatban ez egy teljesen normálisnak számító, és teljesen bevált, megszokott értékesítési forma. Egész biztos vagyok benne, hogy ha egy évben nem lennének az ünnepekhez kapcsolható reklámok, a reklámajándékozás, és kapcsolt termék, mindenkinek hiányozna. Valljuk be, hozzászoktunk a reklámokhoz. Az már más kérdés, hogy mennyire lehet hatékony marketing kampányt futtatni, ennek függvénye lehet az adott társadalom pillanatnyi likviditása is.

Nyuszi ül a fűben…

A kérdés most mégis az, vajon tudjuk-e, honnan ered a nyuszi, a tojás és a locsolkodás kapcsolata a feltámadás keresztény ünnepével?

A húsvét egyházi ünnep szerint Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe. A Biblia szerint Jézust pénteken keresztre feszítették, majd harmadnapon – vasárnap – feltámadt. Az erre a napra eső zsidó ünnep az egyiptomi fogságból való megszabadulásnak az ünnepe is volt egyben. Ám a húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünneppel is. Ennek az ünnepnek az eleme az újjászületés, egy kicsit továbbgondolva pedig a feltámadás.

Az ünnep neve a húsvét, vagyis a hús vét, jelzi az ünnepi előkészület előtti nagyböjtöt, amely Jézus negyvennapos böjtjének emléke, vagyis böjt idején az emberek nem esznek húst, ám a böjti időszak elteltével, már bátran magukhoz vehetik.

A húsvéti locsolkodás, egy ősi rítus, amit a kereszténységhez kapcsoltak, ám ennek van alapja is, ha a bibliai ősi, vízzel való megkeresztelkedéseit vesszük alapul, akkor a húsvéti locsolkodás egy jelképes megtisztulás. A víz a tisztaság, a frissesség, az megtisztulás jelképe is egyben.

A nyúl kapcsolása a húsvéthoz, hasonlóan a karácsonyfához Németországból származik. Különféle nyuszi legendák maradtak ránk, egyik az Eostre Holdistennő ábrázolása nyuszi képében. S, mivel angolszász területen a húsvét szó eredete az Easter szóra vezethető vissza, valószínűleg ezt mosták össze a Holdistennő nevével. Aki egy sebzett madarat úgy mentett meg, hogy nyuszivá változtatta, ám az megőrizte tojásrakó képességét.

Tény, hogy a húsvéthoz kapcsolt jelképeink szintén a kereszténység előttről maradtak ránk, s voltaképpen nem sok köze van a feltámadás ünnepéhez, ám mégis kitűnően megférnek egymás mellett. S nagyban lehetőséget teremthetnek cégek szintjén az ajándékozásra, a vevő -és ügyfélorientált megnyilvánulásra, mint a reklámajándékozás.