Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Logók és márkanevek nyomában 5

2012-07-13

Mit jelent a Mercedes háromágú csillaga? Már eleve az autómárka nevének története kalandos. Egy Nizzában élő spanyolországi konzul annyira mély rajongója volt a Daimler autómárkának, hogy lelkes vásárlóból értékesítővé lépett elő.

Logók és márkanevek nyomában 5

Történt egyszer, hogy 1900 áprilisában Emil Jellinek konzul 36 darab teljesen új tervezésű Daimler autó értékesítését vállalta azzal a feltétellel, hogy a német márka a későbbiekben az 1899-ben született lánya, Mercedes nevét viselheti. Az immár Mercedesnek keresztelt új építésű autók jól szerepeltek a bemutatókon, a versenyeken, jó híre lett egész Európában, ami újabbnál, újabb megrendeléseket hozott a Daimlernek.

A cég végül a teljes márkanév váltás mellett döntött és 1902. június. 23-án kérte a Mercedes márkanév levédését. A Benz akkor került az autómárka neve mögé, miután a két rivális, a Daimler és a Benz egyesült 1926-ban.

A háromágú csillag pedig Daimler gyerekeinek az ötlete volt. Édesapjuk ugyanis gyerekkorukban egy képeslapot küldött haza, amin csillaggal jelölte meg házukat, és ezt írta a csillag fölé: „Egy nap e csillag még beragyogja munkámat.” Mind a jelképet, mind édesapjuk szlogenjét méltónak találták az új autómárka logójához. A csillag Daimler fiainak szemében az égen, földön és vízen megvalósuló motorizációt jelképezi, amit mára a Mercedes bőven meg is valósított.

Így a háromágú csillag 1910 óta díszíti a gyártósorról leguruló Mercedeseket. S, bár a logó sokat változott azóta, alapelemeiben nem változtattak rajta soha.

Aki ismeri a Linux operációs rendszert, az már találkozott a „Pingvinnel” is, aki a Tux névre hallgat. A Linux pingvinje sajátos helyzetben van. Megjelenését nem előzte meg piackutatás, nem dolgozott rajta grafikus csapat hosszú hónapokig, és egy centbe sem került, egyszerű képszerkesztővel rajzolták. Bárki felhasználhatja, nem kell érte jogdíjat fizetni, bárki módosíthat a Tux kinézetén, és mégis mindenki össze tudja kötni a szabadforrású operációs rendszerrel.

A Tux 1996-ban született, Larry Ewing (nem Jockey J) rajzolta meg szinte percek alatt, amikor is a Linux megalkotói rájöttek, hogy szükségük van egy logóra.

A Linux jelképe, a Tux, vagyis T(orvolds) (U)ni(X) úgy lett mára a legerősebb márka, hogy nem költöttek rá dollármilliókat.

Hát, nem fantasztikus?!