Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Karácsonyi kellékek a reklámajándékozás fényében

2011-10-18

Arra gondoltam, hogy december első hetéig minden heti bejegyzésem a karácsonyi kellékekről szól. Megpróbálok érdekes történeti háttérrel, sztorikkal, hagyományok feltárásával szolgálni, hogy vonzóvá tegyek egy-egy karácsonyi kelléket, akár magán, akár céges reklámajándékozás céljából.

Karácsonyi kellékek a reklámajándékozás fényében

Hogy bátran ajándékozhassuk év vége, karácsony alkalmával akár cégen belül munkatársainknak, alkalmazottainknak, akár partnereinknek, vásárlóinknak mellékelve egy jelképes karácsonyi üdvözletként.

S, ha szakmai szemszögből nézzük, akkor nem lehetünk álszentek, és azt mondjuk, mindez marketing szempontból sem utolsó. A jól célirányosított reklámajándék vásárlásra buzdít, és visszahívja következő alkalomkor is az ügyfelet, a vásárlót.

Édesanyám mesélte, mikor az ínséges ’50-es években nem volt pénzük karácsonyfadíszre, nagytatám, színes papírba csomagolt vattával díszítette fel a fenyőfát, és hópihe gyanánt is a fehér vattát használta. Mellette alma és dió színesítette az összképet. Szegényes volt a karácsonyfa, de édesanyámék úgy tudtak neki örülni gyerekként, mintha a legnemesebb üvegből készült díszek virítottak volna rajta.

Nos, a karácsonyfadísz szervesen összefonódik a fenyőfa állítás hagyományával. S ez a hagyomány több évszázadra nyúlik vissza. Írásos emlék a karácsonyfa díszítésről 1521-ből maradt fent ránk. Mivel az írásos emlék a franciaországi Elzás tartományból származik, ezért a néprajzkutatók ezt a régiót tartják a karácsonyfa szülőföldjének.

Elzászban december 24-én a templomok szentélyében állították fel az első karácsonyfát. Ekkor még almákkal volt díszítve, és a Paradicsom fáját jelképezte, az emberiség történetének születését, a díszekkel pedig utalva az első emberpár, Ádám és Éva bűneire.

Feltehetőleg a templomban látott karácsonyfákat, a század végére már a hívek otthon is elkezdték utánozni. S az almák mellett, színes papírból készített díszeket aggattak a fákra.

A XVIII. század végén és a XIX. század elején karácsonyfadísz gyanánt megjelent az arany- és ezüstdió, valamint a habcsók és a marcipános sütemény is.

A következő bejegyzésemben megtudhatjuk, hogyan került az üveggömb a karácsonyfára.