Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Hogyan született a reklám?

2011-12-06

Egész évben a reklámok, a reklámajándékok hatásáról írtam, reklámajándékokat ajánlottam olvasóim figyelmébe, a reklámajándékok és a hétköznapi élet összemosódásait kutattam. Egyszer sem álltam meg azonban, és nem gondolkodtam el, hogy a reklám születéséről írjak. Vajon a reklámszakembereken kívül, az átlagember, a reklámok és reklámajándékok közvetlen elszenvedői tudják-e, hogyan született a reklám?

Hogyan született a reklám?

Bizony, mint oly sok minden reklám is egészen a rómaiakig nyúlik vissza.

A korabeli kereskedők, már akkor tudták, ahhoz, hogy eladják boraikat, kelméiket, a termékeknek csakis az előnyeit részletezzék, a hátrányok jótékony elfedésbe kerültek. Számos fennmaradt emléket találtak, amforákat, táblákat, amelyeken reklámcélú leírások voltak, valamint cégéreket is előkerültek. Őseink már akkor tudták, amit manapság egyetemeken tanítanak, hogy márka nélkül nincs termék.

A távoli piacok meghódítására elegendőnek bizonyult az extenzív kereskedés eme fajtája, ám később a szükséglet bővítésére kellett helyezniük a hangsúlyt, ha azt akarták, hogy termékeik továbbra is elkeljenek.

S, hogy tudták elérni a szükséglet növelését?

Rafinált módon kellett ugyanabból a termékből „más” terméket csinálni. Ezt úgy érték el, hogy változtattak rajta: megváltoztatták a csomagolásukat, formájukat, minőségüket. Ezért az, nem hasonlított más kereskedő, jó esetben ugyanolyan termékéhez. Később a jobb eladhatóság kedvéért még legendákat is szőttek az eladni kívánt termékekhez, ezzel megszületett a társított érték. Nem feltétlen a terméknek volt adott értéke, ám a köréje épülő mítosz elegendő volt az eladhatósághoz.

Alapjáraton ma is ugyanezt tudja a reklám, annyi különbséggel, hogy az eltelt évszázadok tapasztalatai során a 20. századra egy komplex rendszert szült meg, a marketinget. A reklám és a marketing tevékenység szorosan összefügg. A marketing egy vállalati szintű tevékenység, célja szintén a vevők igényeinek kielégítése. Emellett piacelemzés, termék meghatározás, árkialakítás, az értékesítés megszervezése, a vásárlók befolyásolása is a marketing tevékenységi körébe tartozik.

Ez ugyan már messze túlnőtt a rómaiak reklámtevékenységein, de mégse tagadhatjuk le, hogy az alapokat tőlük örököltük!