Add ajándékba Önmagad, majd Önmagát

A céges buliknál kevés mókásabb dolog van. A receptje is viszonylag egyszerű: csak kell hozzá egy cég meg egy buli. Te melyik típus vagy? Aki félénken megérkezik, és nem tud feloldódni? Aki azonnal nekirohan a majszolni valónak? Akinek a céges buli csak annyit jelent, hogy „egy plusz estét tölteni a munkahelyen”? A belső feszengést és a munkatársakkal való közös témakeresős kínlódást jól feloldhatja a névhúzós játék, hogy aztán mindenki jól megajándékozza a másikat! Lássuk, hogyan is kell ezt!

Emlékszel? Mint általános iskolában mikulás napja előtt: Kihúztátok a nevet. Nem volt szabad elmondani senkinek, kit húztál. De Te azt húztad, akit utálsz, és titokban mindenkivel el akartad cserélni a nevét: „Bárkit, csak ne őt, hát még a sarki zöldséges háromlábú macskájának is hamarabb vennél egy sportkocsit KRESZ tanfolyammal, mint neki egy 500 Ft-os mikuláscsomagot.” – És mire eljutottál odáig, hogy elcseréld a nevet, már az egész iskola tudta, kit is akarsz elcserélni. Ez főleg akkor volt nagy baj, ha a tanárnénit akartad. Vagy épp veled az történt meg, hogy pont a gyerekkori szerelmed húztad? „Na majd most jól elhódítom a szívét! Teletömöm a csomagot kedvenc cukorkáival, de dobok be mellé még egy almát is, hogy lássa, foglalkozom az alakjával!”

Emlékszel? Mint általános iskolában mikulás napja előtt: Kihúztátok a nevet. Nem volt szabad elmondani senkinek, kit húztál. De Te azt húztad, akit utálsz, és titokban mindenkivel el akartad cserélni a nevét: „Bárkit, csak ne őt, hát még a sarki zöldséges háromlábú macskájának is hamarabb vennél egy sportkocsit KRESZ tanfolyammal, mint neki egy 500 Ft-os mikuláscsomagot.” – És mire eljutottál odáig, hogy elcseréld a nevet, már az egész iskola tudta, kit is akarsz elcserélni. Ez főleg akkor volt nagy baj, ha a tanárnénit akartad. Vagy épp veled az történt meg, hogy pont a gyerekkori szerelmed húztad? „Na majd most jól elhódítom a szívét! Teletömöm a csomagot kedvenc cukorkáival, de dobok be mellé még egy almát is, hogy lássa, foglalkozom az alakjával!”A névhúzós játékok mit sem vesztettek aktualitásukból, ám felnőttkorunkra valahogy még viccesebbé, még személyesebbé váltak. És még macerásabbá. Cikkünk valójában nem is cikk. Inkább afféle útmutató, milyen egy klassz ajándék férfiaknak és nőknek! Pontosabban: hogyan legyél egy ajándék átadása után sorsolt munkatársad jó barátja! Nézzünk néhány munkahelyi embertípust, és hogy melyek lehetnek számára a legfrappánsabb ajándékok:

Van a nagyon szorgalmas típus: mindig a gép előtt ül, csak kávéért megy ki – vagy épp WC-re. Vagy a WC-re kávézni. Van ilyen is. Csak akkor szól, amikor kérdezik, ám akkor mindig valami hasznosat, informatívat. Mindig számíthatunk segítségére, és mindig ki tud húzni a csávából, bármekkora is az a csáva. Még ha nem is létezik olyan szó, hogy csáva. Neki mindenképpen valami olyat adj, amit a gépe körül használhat: ha segít a munkádban, Te is segíts az ő munkájában!  Egy pendrive, mellé egy jó minőségű bor kiváló ajándék lehet! A bort meg lehet inni, a pendrive-on tárolhatja az emlékeit. Csak vigyázzon, mert bizonyos mennyiségű alkohol után a pendrive-ot is meg lehet inni, és a borban is lehet emléket tárolni: bár arra meg nem fog emlékezni másnap, szóval tökmindegy.  Ugyanakkor egy új egér is jó szolgálatot tehet nála – és itt a számítógépes egérre gondolunk, mielőtt bemennél az állatkereskedésbe. Ilyen irányban célszerű gondolkodni. Ezek az ajándékok férfiaknak és nőknek is egyaránt jó szolgálatot tehetnek!

Van egyebek mellett a szórakozott típus, akit mindig a kávégépnél látsz: flörtölget, mindig megáll beszélgetni mindenkivel, és előszeretettel mesél magáról. Akkor is, ha senki nem kérdezte. Nyitott könyv az élete, ugyanakkor mindig marad benne valami, amit nem lehet kiismerni. A szíve azonban mindig a helyén van! Nos, egy ilyen ember a munkahely hangulatfelelőse. Szóval mi sem lehetne jobb ajándék, mint egy hangulatfelelős hangulatfelelőse: jó minőségű bor – vagy amit épp szeret. Ezt nem árt előtte kitudakolni. Kiegészítőnek? Férfiaknak egy stílusos flaska! Vagy esetleg egy bortartó doboz. Csak szólj majd rá, hogy ezeket jobb, ha otthon hagyja hétfő reggel 8-kor! Nőknek pedig egy fényképalbum, hogy vizuálisan is reprezentálja történeteit!

Van a szerény, mindig szégyellős típus, aki mindenkivel kijön a munkahelyen. Macilelke miatt mindenki szereti, mert betonbiztos eleme a cég működésének. Akkor sem hergeli magát, ha mindenki a plafonon jár kézen idegileg. De egy beszélgetés vele, és ez a mélyről jövő nyugalom beléd is átáramlik. Az ilyen emberek otthon is hasonló környezetet igyekeznek kialakítani. Szeretnek segíteni mindenben, így nyugodtan lepjük meg egy olyan dologgal, amelyet nemcsak ő, hanem családtagjai is használhatnak: egy stílusos konyhai szettel mondjuk. Vagy adjunk talán neki valami olyat, amely mindenképpen ad személyéhez és otthonához valamit: egy szép asztalidísz a családi asztal elengedhetetlen kelléke lehet. Egy tollkészlettel pedig a munkáját könnyíted meg! Ez férfiaknál és nőknél egyaránt bejöhet!

Emellett van az a típus, aki ritkán szól bárkihez, mindig csak a sziluettjét kapod el, ahogy elhalad valamerre. Igen titokzatos: mindig csak éppen a ruháját látod elsuhanni, vagy a cipőjét ellépni. Már úgy, hogy ő is bennük van. Az ijesztő lenne, ha ő maga nem lenne bennük. Őt igen nehéz kiismerni, ezért vagy ismerd meg először, vagy olyan ajándékot adj neki, amellyel nem foghatsz mellé: egy karácsonyfadíszt vagy egy stílusos kulcstartót mondjuk. És egy jó minőségű bort hozzá. Nőknél az illatos gyertya is szóba jöhet!

Végül van az a típus, aki a központi karakter: mindenkivel kijön, mert mindenkinek elmesél mindent. Előtte nincsenek titkok. És előtte nincsenek titkaid. Örömmel hallgatjuk e sztorikat, és hallgassuk is mindkét fülünkkel, ugyanis könnyen e sztorikban rejtőzhet ajándékának nyitja: épp azt meséli, hogy eltört a vágódeszkája otthon? Hoppá! Egy vágódeszka. Szeretné esetleg feldobni valamivel a kulcscsomóját? Hoppá! Egy kulcstartó. Imádja a virágokat és a díszeket? Hoppá! Örök rózsa vagy asztali dísz, esetleg fali óra. A lehetőségek száma végtelen. Bármit elejthet információként, neked csak el kell kapni azt. Bármit is adsz neki, biztosan örülni fog!

Ahány ház, annyi szokás, ahány ember, annyiszor száz szokás: végtelen számú embertípus él a világon, és csak töredékükkel találkozhatsz egy munkahelyen. Te melyik típus vagy? Vagy melyik típussal barátkoznál szívesen? Útmutatónk lényege nemcsak az, hogy milyen ajándékot válassz, hanem az is, hogy ismerd meg munkahelyi éned, valamint, hogy kicsit beszélgess önmagaddal! Add valakinek önmagát ajándékba úgy, hogy először önmagad adod saját magadnak! És ez a legjobb ajándék. Köszönjük, hogy olvastál, és hogy olvastad egy kicsit saját magad is!

Comments are closed.