Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

A pólónyomtatás titka

2011-07-27

Eljött az idő, hogy beavassam a kedves olvasót a pólónyomtatás rejtélyeibe. Nem azért teszem, hogy lerántsam a titokról a leplet, hanem azért, hogy segítsem Önt, a legideálisabb nyomtatási technika kiválasztásában megrendelés előtt. Mert ez is fontos szempont lehet.

A pólónyomtatás titka

Kezdjük mindjárt egy csipetnyi történelmi adalékkal, és a fogalmak tisztázásával!

A póló, T-alakú kötött ing, ám a T-ingtől eltérően, - amit gyakran kevernek a köznyelvben a pólóval, bár mára már összemosódni látszik a két ruhadarab – galléros, a nyakánál gombolós, sőt néha zseb is van rajta. A klasszikus pólóing rendszerint pamutból készül és színe fehér, bár manapság már a szivárvány minden színében gyártják. A póló mai formájának megalkotója Réne Lacoste teniszbajnok, aki 1926-ban már ilyen ingben teniszezett az akkori US Open bajnokságon.

Ezzel ellentétben a T-ing rövid ujjú, kerek nyakkivágású, gallér és gombolás nélküli kötött ing, ami az első és a második világháborúban a katonák kötelező alsó ruházata volt. Nem csoda hát, ha mindkét ruhadarab rövid időn belül a „civil” emberek körében is divatot teremtett. Hasonlóan az első pólónyomtatás is a sportegyesületek és a katonák nevéhez fűződik, előbbiek egyesületük nevét, logóját, utóbbiak alakulatuk nevét, kezdőbetűjét próbálták megjeleníteni a pólókon.

Mára a pólók feliratozása, emblémázása csak technikájában változott, s a digitalizáció megjelenésével finomodott ugyan, de alapjában ősrégi alapokon nyugszik.

Háromféle eljárással tudjuk a pólókat feliratozni, emblémázni:

Transzfernyomással olyan durva és nehezen emblémázható felületekre lehet dolgozni, mint a póló, táska, egérpad, egyéb textil ruhák stb. Ebben az esetben a ragyogó nyomatot adó végeredmény semmilyen más technológiával nem érhető el. A transzfernyomást szitanyomás technológiával is lehet ötvözni, ilyenkor indirekt módon történik a nyomtatás, vagyis nem közvetlenül a termékre nyomtatunk, hanem előbb egy matricát hozunk létre, a grafikát egy speciális papírra szitázzuk. Majd ezt a matricát vasaljuk a termékre.

Két transzfernyomást alkalmazhatunk, a hidegen és forrón lehúzható transzfert. Előzőnél meg kell várnunk, amíg a nyomat teljesen kihűl, utóbbi esetnél már a hő prés felnyitása után lehúzható a matrica. A hideg transzfer élénkebb színeket, rugalmas alkalmazási lehetőséget biztosít a forró transzfernyomással ellentétben.

Digitális transzfernyomással a legapróbb részletek magas felbontásban tökéletesen jeleníthetők meg. A szublimációs speciális transzfernyomást általában a sportruházat gyártók alkalmazzák.

A szitázást már évszázadokkal ezelőtt is használták Kínában és Japánban textilfestésre, majd a 19. században újra felbukkant a feledésbe merülő technika. A felvinni kívánt emblémát először színekre bontjuk, ezután minden színhez egy fotózható film készül (ezért nevezik még a szitázást, filmnyomásnak is). Ebből fotóeljárással legyártjuk a szitát. A megfelelő színű festék kikeverése után, a szita segítségével színenként felviszünk az anyagra. A szárítás és hő rögzítés után kialakul a tartós nyomat.

A hímzés, egy speciális díszítő eljárás, amivel különböző alapanyagot (bőr, pamut, vászon) varrással készített mintával ékesíthetünk. Régészeti bizonyíték van arra, hogy a hímzést már az ókorban is használták a Föld minden részén. Gépi hímzéssel a pólókra elegáns feliratokat, szlogeneket, mintákat, ábrákat, emblémákat lehet felvinni. A hímzéssel felvitt minta nagyon tartós.

Ezek lennének tehát reklámajándék készítésünk „szent titkai”.

Javában dúl pólóakciónk, többféle szín és márka közül válogathat, ha sikerült megkönnyítenem a döntést várjuk megrendelését!