Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Az emblémázás titkai – szitanyomás

2012-10-17

Folytassuk az emblémázási technikák titkainak feltárását. Az egyik leggyakoribb és legegyszerűbb technika a szitanyomás, ami egy olyan sokszorosító grafikai eljárás, amivel eredetileg plakátok, transzparensek, dekorációk készültek.

Az emblémázás titkai – szitanyomás

Mivel ma már a digitális nyomtatási eljárások kezdik felváltani a szitanyomás technikáját, ezért inkább csak a nagy tételben gyártott munkáknál alkalmazzák, mint például nálunk, a reklámajándékok készítésénél. Elsősorban egybefüggő, homogén színek, szövegek, emblémák nyomtatására ajánlott, több színű szitanyomás esetén, minden színhez külön szitát kell készíteni.

Ennek ellenére vagy épp ezért mind a mai napig népszerű emblémázási technika, mivel számos anyagon felhasználható a technika.

Szitanyomással emblémázhatunk:

A szitanyomás lehetővé teszi, hogy enyhén ívelt felületre is felvihessünk lenyomatot, vagy akár finom, aprólékos rajzot nyomtassunk. A szitanyomat minden esetben kiváló fedő hatású, minőségileg kifogástalan.

S, bár történetéről nem sokat tudunk, annyi biztos, hogy évszázadokkal ezelőtt Kínában és Japánban nyomtattak textíliát sablon felhasználásával. A technika feledésbe merült hosszú évszázadokon keresztül, mígnem a 19. században Európában a textiliparban fedezték fel újra, ahol filmnyomtatásnak nevezték el. A lyoni selyemipar használta először a szitanyomást a selyem díszítésére. Mivel a gépesítés és az automatizálás fejlődő eljárássá tette a szitanyomást, így a negyedik legismertebb nyomtatási technikák közé emelte.

És, hogy miképp működik a szitanyomás?

Az eljárás során a nyomósablon hordozója egy szövet, ami finom szövésű szitaszövet, amelyet formakeretre rögzítenek.

A forma nyomatmentes részeit sablon fedi a szitán, hogy a festék ne tudjon áthatolni rajta, míg a nyomatképet hordozó részei nyitottak, és a festék könnyedén átfolyik. A festéket a szitanyomtatás során egy kissé ferdén elhelyezkedő festéklehúzó kés nyomja kenő mozgással a szitaszövet nyitott részén keresztül, a nyomtatandó anyagra.

Szitanyomással olyan emblémákat tudunk előállítani, amit más eljárással csak nehezen, vagy egyáltalán nem. Az 1001reklámajándék.hu oldalán a legtöbb reklámajándékot akár szitanyomással is tudjuk emblémázni.