Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Sok bába közt elvész az ÁFA

2012-06-01

Nem vagyok az egészséges konkurencia ellen. Ez bizonyos megközelítésből még inspirálóan is hathat egy vállalkozásra. Tudom jól, hogy szinte egymás alá nyomjuk az árakat, hogy vásároljanak, hogy legyen forgalom. Ki így, ki úgy próbálja magához csábítani a vásárlókat, reklámajándék esetében a cégeket, vállalkozásokat, alapítványokat, bárkit, aki reklámajándék útján próbál önmaga is vevőkört kialakítani.

Sok bába közt elvész az ÁFA

A nagy konkurencia és árverseny közepette egy valamiről nem szabad elfelejtkezni: az ÁFA-t, ha Magyarországon működő cégtől vásárolunk kötelezően meg kell fizetni. Akkor is, ha nincs külön feltüntetve! ÁFA volt, van és lesz!

Vajh, mikor növünk fel annyira, hogy tudomásul vegyük az ÁFA nem egy ma született „teher”, ezt meg kell fizetni, mert ÁFA köteles társadalomban élünk?

Azzal kezdtem a bejegyzést, hogy nincs ellenemre az egészséges konkurencia, de az a konkurencia, ami megfojt, megbénít, mert kihasznál egy olyan nyitott nagykaput, amivel mi eleve hátrányba vagyunk, az már felháborít.

Nemrég megjelent a piacon egy nagykereskedés, ami olyan alacsonyan tartja az árakat, hogy ezzel a magyar ÁFA-s áraink már képtelenek felvenni a versenyt. Így természetes, hogy mindenki oda megy, ahol olcsóbb árat talál. Ezt még valahol helyesnek is találom, de azt már nem, hogy mindez csak azért, mert az EU tagállamokból szerzett termékekre az ÁFA kötelezettség teljesen másképp van szabályozva, mint a magyarországi cégtől vásárolt termék esetében.

A Közösségen belüli beszerzés adóköteles ugyan, fel is kell tüntetni a könyvelésben, ám ha a saját tagállamában alanyi mentességet választ az értékesítő, a vevőnek már nem keletkezik adókötelezettsége.

Sőt, amennyiben adóköteles tevékenységhez használja az adóalany a terméket és teljesülnek a levonás egyéb feltételei, egyazon adóelszámolási időszakban levonható adóként is szerepeltethető ez az összeg. szerepeltethető ezen adóösszeg.

Ez szép és jó, de nem szabad elfelejteni, hogy a magyar cégtől vásárolt termékek ÁFA kötelesek a vásárlóra nézve is, és ebből a szempontból nem tartom fairnek a hasonló konkurencia felbukkanását a piacon, mert ezzel a „normál” magyar szabályoknak megfelelően működő cégeket fojtják meg.