Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Nyakpánt egykor és most

2014-02-24

A nyakpánt napjainkban egyre elterjedtebb. Kevésbé ismert elnevezése a lanyard, mely eredetileg a hajókon rögzítésre használt kötelet jelentette. A szó eredete egyébként a 15. századi Franciaországra vezethető vissza, ahol elsősorban a katonaság alkalmazta a „laniere” elnevezésű eszközt, amit arra alkalmaztak, hogy az egyenruhához rögzítsenek különböző eszközöket, így azokat nem hagyták el a csatatéren.

Nyakpánt egykor és most

A szó jelentése mára már átalakult, kibővült, jelentős mértékben meg is változott. A Laniere kifejezés hazánkban kevéssé ismert magyar megfelelője a lanyard, vagy passztartó, de sokkal gyakrabban fordítják nyakpántnak, ami bár történelmi szempontból nem helytálló, napjainkban a kifejezés tökéletes megfelelője.

Milyen anyagból készül ma a nyakpánt?

A nyakpántok egy speciális szövőeljárással készülnek, de az alapanyagok meglehetősen változatosak. Létezik szaténból készült nyakpánt, mely tapintásra selyemszerű, fényes és puha, kifejezetten könnyű, ráadásul ez a típus ideális az úgynevezett hőszublimációs transzfer nyomtatás, hiszen a szatén nyakpántokon hihetetlenül részletgazdag eredményt érhetünk el.

A poliamid alapanyagú ripsz kifejezetten költséghatékony, de kedvező ára ellenére kellemes és mutatós viselet. Matt fénye ideálissá teszi marketingüzenetek közvetítésére, ráadásul kifejezetten strapabíró, tartós típus, mely szitázással emblémázható.

Emellett kedvelt típus a csőszalag lanyard, mely alapszínét előzetes festési eljárás során nyeri el, ezért korlátozott alapszínekben kapható. Közepe üreges, emblémázás előtt anyaga csőszerű. Az emblémázás szitanyomással, direkt színekkel történik.

A technológiai fejlődés nyomán az elmúlt években megjelentek a szilikon nyakpántok is, melyek alapanyaga 100% szilikongumi. Ez az alapanyag teljes mértékben környezetbarát, lebomlik, ráadásul rugalmas és könnyű viselet, ami ideális választás vizes környezetben. Emblémázása szitanyomással történik, azonban a szilikon alapanyag ára lényegesen magasabb a más típusú passztartó áránál.

A passztartó emblémázási eljárások

A nyakpántok esetében alapvetően két emblémázási eljárást alkalmaznak. A szitanyomás során a nyomtatási eljárások színenként kerülnek az emblémázandó felületre, így csak direkt színek alkalmazása lehetséges.

CF Nyakpántok Fényes ripsz nyakpántok Polieszter nyakpánt Szublimált nyakpántok

A hőszublimációs transzfernyomtatás során ezzel szemben hőérzékeny festékeket alkalmaznak, aminek köszönhetően a nyomtatás során a festék az anyag részévé válik. A minta kitapinthatatlan, de kifejezetten tartós, ráadásul fénykép minőségű minta készíthető vele.

Nyakpántok, passztartók készítése rövid határidővel!

Mi elkészítjük az Ön nyakpántját! Kérje egyedi ajánlatunkat!

A nyakpántok leggyakoribb kiegészítői

Gyakorlatilag bármilyen célra lehet használni a nyakpántokat. Leggyakrabban sajtóbelépők és egyéb azonosításra alkalmas igazolványok, névtáblák látható helyen való viselésére alkalmazzák különböző rendezvényeken, ezért kérhető változatos műanyag tokokkal, de még ennél is gyakoribb, hogy a pántot karabinerrel és kulcskarikával látják el, aminek köszönhetően újrahasznosítható. Rendelhető telefontartóval, merev falú igazolványtartóval és kulcstartóval is, lecsatolható vagy fix kiszerelésben.