Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Karácsonyi kellékek a reklámajándékozás fényében - Mikulászsák, Mikulásputtony

2011-10-31

Egy találós kérdés következik. Miben hozza a Mikulás az ajándékot? Nem, nem a csizmájában, amiről az előbb szó volt. Így van! A zsákjában, vagy más néven a puttonyban.

Karácsonyi kellékek a reklámajándékozás fényében - Mikulászsák, Mikulásputtony

A Nyugatabbra lévő országokban és Amerikában a Télapó hozza az ajándékot karácsonykor is, piros sapkában, ruhában és az elmaradhatatlan puttonyban (zsákban) könyékig kutatva osztja az előzőleg felírt kívánságlista szerint. A nyugati Télapó tulajdonképpen megegyezik a mi Mikulásunkkal, csak a 20. és 21 századi modern kor összemosta a karácsonnyal.

Akárcsak a Mikulás alakjának vagy ruházatainak (csizma, sapka), zsáknak, a puttonynak is legendája van.

Tudjuk, hogy szent Miklósnak megesett a szíve az elszegényedett nemes emberen, és három férjhez adandó lányát három éven keresztül megajándékozta keszkenőbe kötött arannyal. A jó cselekedeteiről híres, hófehér szakállas Miklós püspök soha nem hivalkodott tettével, ám egy idő után mégis kiderült, ki a titokzatos csodatevő.

Miután a titokra fény derült Miklós püspök minden év december 5-én névnapja előestéjén megajándékozta a rászorulókat, és főként a gyerekekre volt gondja, akiknek cukrot és édességet osztogatott. Mindezt a szokást csodákkal teli élete végéig követte.

Szent Miklós legendája és az egyházhoz kapcsolódó december 6-i ünnepe nyomán a 19. században kezdett elterjedni először a városokban, hogy a Mikulás minden évben az ablakba kitett kitisztított cipőkbe, szaloncukrot és kisebb édességből álló piros csomagot tesz.

S, hát hogyan tudná a Mikulás azt a rengeteg piros csomagocskát szétosztani a világ gyerekeinek, ha nem pakolja bele egy óriási nagy piros zsákba? Egyértelmű!

Szakmai szemmel épp olyan szerepet tölthet be a Mikulászsák, mint a Mikuláscsizma, vagy Mikulássapka. Szóró ajándék vagy céges buli kelléke lehet a kellemes hangulat jegyében.

Ám vigyázat! A Mikulászsák sem ér semmit üresen! Csakis akkor, ha „van zsákjában minden jó, dió, alma, mogyoró.”

Hímzéssel emblémázva, édességgel megtömve igazi vevő és ügyfélcsalogató reklámajándék.

Ne késsen le róla, még épp időben rendelhet!