Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Karácsonyi kellékek a reklámajándékozás fényében - A Mikulás alakja

2011-10-26

A Mikulás központi alakja a karácsony előtti időszaknak, gyakorta keverik is a Télapóval, aki karácsony éjszakáján hozza az ajándékokat a legtöbb nyugati országban. Itt már teljesen elszakad szent Miklós legendájától és átmosódik karácsonyra. A Télapó hozta ajándékozás már sokkal inkább egy elvilágiasodott, üzleties világ része. Hazánkban még szerencsére különbség van a Mikulás nap és Karácsony között. Mind a szellemi tartalom szintjén, mind az ajándékozás terén. Mikulás nap alkalmával általában szerényebb, sőt, inkább humoros, könnyedebb ajándékokat adnak. Ilyen a klasszikus virgács, ami arra utal, hogy a Mikulás nem csak jutalmaz, de ha kell, akkor büntet is.

Karácsonyi kellékek a reklámajándékozás fényében - A Mikulás alakja

De ki is volt a Mikulás, aki, ha kell, megjutalmazza a jókat, és megbünteti a rosszakat? Ismerjük szent Miklós legendáját? Íme:

Egy szegény embernek volt három lánya, akiket csak azért nem tudott férjhez adni, mert nem volt elegendő hozománya. Mindez, Krisztus születése után mintegy kétszáz évvel később történt, ekkor még fontos volt a hozomány a házassághoz. A szegény ember a kolostor közelében lakott, ahol Miklós püspök is élt. Egy nap a püspök épp arra sétált, mikor meghallotta, hogy a lányok épp azon vitatkoznak, hogy másnap valamelyikük rabszolgasorsra jut, hogy megszabaduljanak a szegénységtől.

Miklós püspök ezen annyira meghatódott, hogy visszasietett a kolostorba, majd egy marék arannyal visszatérve, bedobta azt a szegény ember ablakán. A szegény ember és a lányai is azt hitték csoda történt. Ám mindez egy évvel később ismét megtörtént.

Egy idő után kitudódott ki is a titokzatos ajándékozó, mert a szegény ember megleste, amint Miklós püspök piros püspöki ruhájában az ablakhoz lopózik és bedobja az aranyat.

S, ha ez nem lett volna elég, még a helyi aranykereskedő is felismert egy olyan darabot, amit ő maga ajándékozott a püspöknek.

Ekkor kezdett elterjedni a hír, hogy Miklós püspök névnapja alkalmából minden évben megajándékozza a gyerekeket.

A legenda szerint halálakor a lelkét angyalok vitték a mennybe, és onnan hirdeti a szeretetet a gyerekeknek a mai napig.

A 21. századi ember már rég kitágította a Mikulás fogalmának határát. Mikulás figurát ajándékozni az ajándékozó ajándéka lehet. Céges emblémával ellátva igazán sikert érhet el, ha jókedvet és derűt szeretne vinni kollégái életébe.

Minden esetre virgács helyett, sokkal izgalmasabb egy Mikulás stresszlabda.