Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Jogvédett anyagok

2010-07-22

Néha meglepő dolgokat is el kell tudnom magyarázni. Történt, hogy beesett egy ügyfél: ő bizony olyan nyomatot szeretne, ami egy ismert filmsorozat emblémája. Neki igazából nincs semmi köze ehhez, de tetszik neki nagyon. Logója sincs, azt is nekünk kellett volna "szerezni".

Jogvédett anyagok

Számunkra ez nem kérdés: olyat szabad csak nyomni, amire a jogtulajdonostól kapunk engedélyt. Akkor is, ha ezt egy ügyfél rendeli meg. Természetesen nincs sem jogunk, sem lehetőségünk kutatni az ügyfél után, tehát ha azt állítja, hogy jogában áll az anyag sokszorosítása, akkor elvállaljuk a munkát. De ha gyanús az ügy, akkor bizony megfontoltan kell lépni.

Ebben az esetben egyértelmű, hogy a megrendelő nem volt birtokában a sokszorosítás jogának, tehát a munkát nem is vállaltuk el. Ugyanakkor felmerült bennem ennek kapcsán, hogy nem elég jó értékesítőnek és jó szervezőnek lenni, nem elég a reklámajándékok piacát ismerni, nem elég a nyomdai dolgokkal tisztában lenni, egy kicsit jogászkodnunk is kell. Épp csak annyit, hogy a törvényeket betartsuk.