Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

És Téged melyik házba tenne a Teszlek Süveg?

2020-12-01

A világon kétféle ember létezik: akik várják a felvételi értesítőjüket az egyetemekre, és akik várják a felvételi értesítőjüket a Roxfortba. Valószínűleg sokan álmodoztunk már arról, hogy egy nap a párkányunkra száll egy furcsa kinézetű bagoly, kopogtat a csőrével, és mikor ablakot nyitunk neki, egy kopottas levelet ad át nekünk. Ha valaki egy ilyen jelenetsort él át éppen, akkor körülbelül 80 %-ig biztos, hogy a Roxfortba nyert felvételt. Ha a levél úgy kezdődik, hogy „Kedves Roxforti Diák”, akkor ez az érték 99-re ugrik. Vajon melyik házba vagy való a Roxfortban? A házad emblémája sokat elárulhat rólad! Mi pedig azt áruljuk el, mi köze a Roxfortnak az emblémázáshoz. Lássuk, melyik házba illenél bele:

És Téged melyik házba tenne a Teszlek Süveg?

Griffendél

Ha vakmerő vagy s hősi lelkű, / Házad Griffendél. / Oda csak az kerül, ki / Semmitől se fél. –, a jó állatismerők talán már ennyiből is kitalálhatják, melyik állat a Griffendél hivatalos címerállata. Hogy senki se maradjon ki a poénból, megsúgjuk: az oroszlán. Az író tagadni sem tudná elfogultságát a ház iránt, hiszen maga Harry Potter is e házba került annak ellenére, hogy a Teszlek Süveg minden erejével a Mardekárba akarta volna küldeni. Egy oroszlán bátor ösztönlény, aki valóságos falkavezér. Nem véletlen ő az állatok királya. És voltaképp a királyok állata is. A Griffendélhez tehát az a tanuló kerül, aki mindenekelőtt egy oroszlán tulajdonságaival rendelkezik: bátor, erős, kitartó, a „királyok királya”. A ház címerének színe a vörös és a sárga, amely tipikusan az élet jelképe (a vörös) és a tudatosságé (a sárga).

Mardekár

„Hogyha agyafúrt s ravasz vagy, / Ne tekints másra: / A Mardekár való neked. / Ott lelhetsz sok társra.” – A Mardekár ház alapítója, Mardekár Malazár jóbarátja volt Griffendél Godriknak. Mondanunk sem kell, ő melyik ház alapítója volt. Mégis a két ház szöges ellentéte egymásnak: teljesen más elvekre épül, így színkombinációban és címerállatban is más. Másabb nem is lehetne: A Mardekár címerállata a kígyó, amely inkább a gyorsaságáról híres, és amelytől jobb tartani a másfél méteres távolságot még akkor is, mikor nem egy világjárvány kellős közepén ülünk. Ugyanakkor a kígyó a ravasz trükköktől sem riad vissza, ha azok segítik őt céljaik elérésében. Érdekesség, hogy a klubhelyiség maga is egy hosszú folyosószerű terem, és e terem falait zöldfényű lámpák világították meg. A címer zöld színből és ezüstből tevődik össze, amely jól jelképezi a szeszélyes, hataloméhes erők jelenlétét (zöld) és az ezüstkor beálltát. Gondoljunk csak bele: ha a Griffendél címerében a sárga az arany, akkor a Mardekár címere az örök második, a színben eggyel hátrébb lévő címer, amely az aranykort felváltva hozza el az ezüstkort.

Hugrabug

„A Hugrabugnak nyájas népe / Békés, igazságos. / Oda mész, ha türelmes vagy / S jámbor – ez világos. – A Hugrabug azokat a tanulókat várja, akik eddigi életük során igen nagy türelemről és jámborságról tettek tanúbizonyságot, ugyanakkor nem ment fel akkor sem a vérnyomásuk, amikor minden más embernek 600 fölött volt – pluszmínusz 150. Ha ilyen embernek tartod magad, akkor a házat kérd a Teszlek Süvegtől! A házban leginkább olyan tanulók lelhetők fel, akik a hűség, a becsületesség, a sportszerűség és a tisztességes munka elkötelezett hívei. A klub címerállata a borz – és biztos nem azért, mert ott mindenki büdös. Mindinkább azért, mert a borz igen elszánt, céltudatos, igen rámenős állat. Tűzzel-vassal védi sajátját és sajátjait. Mindamellett a ház színhasználata igen érdekes: sárga és fekete. A sárga szín a Griffendél házban egyszer már felbukkant, itt is hasonló jelentéssel bír. Ugyanakkor a fekete szín rögtön von maga után egy plusz értelmezési réteget: a fekete – mindamellett, hogy leginkább a gyász színe -, az alázatot is jelenti. Vallási fun fact: e jelentéskör miatt használnak a papok is fekete ruhát.

Hollóhát

„A bölcs öreg Hollóhátban / Éles elmék várnak. / Kiknek a tanulás kaland, / Oda azok járnak.” – Végül elérkeztünk a vegytiszta bölcsességhez, a házhoz, amely bármelyik Bölcsészettudományi kar megfelelője lenne itthon. A Hollóhát tanulóinak attribútuma a tanulás és annak szeretete. A ház címerállata a sas, amely leginkább éles látása miatt került rá a címerre. Csak gondoljunk bele, azonnal meglátja a részleteket a legnagyobb összképben is. A címer színhasználata pedig a következő: a kék, mint az intellektus és az elmélkedés színe, valamint a bronz, amely az emberségesség, a mindenkinek segíteni akarás szimbóluma. Így együtt valóban egy hollóháti diákhoz lenne szerencsénk, nemde?

Igen, bekerültem a házba. Mi köze van a reklámajándéknak a Roxforthoz?

Nagy levegő…Tehát! Téged melyik házba tenne be a Teszlek Süveg? Mit gondolsz, egy ház mennyire árulkodhat önmagáról egy embléma alapján? Egyáltalán magáról árulkodik, vagy azokról a tanulókról, akiket oda vár? Nehéz kérdések ezek. A cikk célja azonban nem ezt megmagyarázni, hanem inkább rávilágítani arra, hogy az ördög a részletekben lakozik. Ugyan nem mindig ördögről van szó, de érdekes lehet rájönni az apró kis összefüggésekre: voltaképp érdekes rájönni arra, mikre rá lehet jönni. Már akár egy embléma alapján is, igen. Képzeljük csak el, hogy ha épp nem egy roxforti házba kapunk bebocsájtást, hanem mondjuk egy állásinterjúra. Már egy cég logója, emblémája is utalhat arra, hogy milyen egyéneket keresnek! Ugyanez a helyzet egy iskolánál, egy nagyvállalatnál – és természetesen a Roxfort házainál. Mindenhol figyelj a részletekre, nézz utánuk, ha valami nagyon ki van emelve egy emblémában, és talán ez fog Téged előre vinni a biztos siker felé. Sőt! Kiváló egyedi reklámajándék is, hiszen nem feltétlenül kell nyomozás tárgyát képeznie. Egy szívecske, egy nyelvöltős szmájli mind és mind olyan gesztusok, amelyek akár egy közös emlékre vagy egy jutalmazott iránt táplált érzelemre utalhatnak. Minél kevesebben dekódolják, annál személyesebb. Épp ezért egyedi reklámajándék egy ilyen tárgy. És épp ezért nagy siker, ha egy nem közvetlen Neked szóló emblémát sikerül dekódolnod! Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!