szabd-e ajándékozni

Az üzleti ajándékok és az etika

Az üzleti ajándékozás árnyoldala, hogy sokszor olyan etikai gátakba futhatunk bele, melyekről mi magunk sem tudunk, így nagy odafigyeléssel kell az egyes ajándékozási helyzeteket kezelni. Az év végi hajtásnak, kapcsolatépítéseknek megvan a maga varázsa, azonban buktatói is. A következőkben felsorolunk pár intelmet, melyek arra szolgálnak, hogy ne ütközzünk etikai vagy illemtani problémákba az ajándékozáskor.

Szabad-e ajándékozni?

Az nem is kérdéses, hogy jó érzés ajándékot kapni, és, természetesen, ajándékot adni is kellemes. Azonban minden esetben győződjünk meg arról, hogy a fogadó félnek nem okozunk-e kellemetlenséget egy ártatlan gesztussal? Főleg a multinacionális cégekre jellemző, hogy a vállalat etikai kódexe egyértelműen megtiltja alkalmazottjainak ajándékok elfogadását ügyfeleiktől, a hitelességük megőrzése érdekében. Minden esetben tájékozódjunk előzetesen, hogy nem áll-e fent ehhez hasonló helyzet, mert kényes pillanatokhoz vezethet a felkészületlenség.

Milyen a fogadó fél (vállalati) kultúrája?

Ebbe a kategóriába tartozik az olyan tényezők listázása és felsorolása, mint az adott vállalat anyacégének a háttere, azaz vannak-e kulturális megkötések ajándékok terén (mint például az alkoholok esetleges tilalma), vagy van-e valamilyen termék, melyet a cég nem fogadhat el irányelvei miatt (például mert szorosan a konkurenciához köthető a termék)? Ebben az esetben is érdemes a megajándékozott szerepébe képzelni magunkat, és úgy választani terméket, hogy az ajándék ne legyen sértő senki számára, azonban kellően személyre szabható legyen.

Ki kapja az ajándékot?

Érdemes belegondolnunk, hogy minden félnek ugyan azt a tárgyat kívánjuk-e odaadni, vagy valamilyen szempontrendszer szerint szeretnénk megkülönböztetni a megajándékozottakat? Eltérő megoldások lehetnek jók például egy ügyvezető vagy egy beosztott esetében, azonban az ajándék mérete függhet attól is, hogy az adott kolléga mennyit foglalkozott cégünkkel, mennyire szoros a munkakapcsolatunk vele.

Összegezve az elhangzottakat, nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni. Azonban a ló másik oldalára se essünk át! Amennyiben nem biztos dolgában, keressen minket bizalommal, ügyfélszolgálatunk szívesen segít a megfelelő ajándékok kiválasztásában.

Comments are closed.