Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Az üzleti ajándék áfája levonható-e?

2018-09-14

Az év végéhez közeledve egyre több cég igyekszik reklámajándékok segítségével kedveskedni üzleti partnereinek. A céges ajándék ugyan ingyenesen kerül átadásra, de vele kapcsolatban mindenképpen figyelmet érdemelnek az adózási kérdések. Vajon a hosszú távú sikeres együttműködést megcélzó üzleti ajándék áfája levonható-e? Milyen fizetési kötelezettségek társulnak hozzá?

Az üzleti ajándék áfája levonható-e?

Mennyi az üzleti ajándék után fizetendő adó? – ez a leggyakoribb kérdés

A sokszor emblémával ellátott, üzleti célból adott reklámajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül. Esetében személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás is fizetendő utána, függetlenül attól, hogy milyen ajándékról van szó. Ajándéktárgyakra éppen olyan gyakran esik a választás, mint különféle szolgáltatásokra, igénybe vehető lehetőségekre. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az alkalmazottak üzleti ajándékot nem kaphatnak, a részükre nyújtott, például év végi meglepetések más elbírálás alá esnek.

Az üzleti ajándék áfája levonható-e?

A vonatkozó jogi szabályozás szem előtt tartása mellett egyre többen igyekeznek úgy megoldani az efféle ajándékozást, hogy az üzleti ajándék adómentes legyen. Tény, hogy akadnak az adórendszerben olyan adómentes juttatások, amelyek után nem kell adózni, és mégis kitűnő választásnak bizonyulnak az üzleti partnerek számára. A kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépő vagy bérlet akár utalványként is nyújtható. Nem csak az alkalmazottak kaphatnak ilyen ajándékot, hanem az üzleti partnerek is, méghozzá évi 50 ezer forint értékigadómentesen. Hasonló a helyzet a különféle sporteseményekre való belépő kapcsán is, mely szintén adható utalvány formájában is. Mindezek a társasági adó szempontjából elismert költségek, de azt is érdemes tudni, hogy áfát nem kell fizetni utánuk.

Melyek az üzleti ajándékozás szabályai?

Ha pedig a jog és az adózás világától kicsit elrugaszkodunk, akkor is érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyek az üzleti ajándékozás szabályai, az emberként betartandó normák. Üzleti ajándékozás kapcsán korántsem mindegy, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a megajándékozandó céggel. Gyakran elég egy prémium kategóriás képeslap küldése, de ha az együttműködés szorosabb, akkor mindenképpen a nívós ajándékok közül érdemes válogatni. Az emblémák méretét diszkréten válasszuk meg, és törekedjünk minden tekintetben a kimagasló minőségre.