Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Az emblémázás titkai – tamponnyomás

2012-11-03

Ha az emblémázási módszerek egyik leginkább részlet gazdag technológiájáról kell beszélnünk, akkor a tamponnyomást ide sorolhatjuk. A módszer miatt a tamponnyomást még mélynyomási technikának is nevezhetjük.

Az emblémázás titkai – tamponnyomás

Tamponnyomással szinte mindenféle felületre emblémát vihetünk fel, legyen az fa, bőr, műanyag, műbőr, legyen sík vagy ívelt a felület.

Maga a technológia felhasználási területe leginkább a reklámajándékok emblémázása, mivel rendkívül gazdaságos módon lehet vele nyomatot készíteni, sőt, minél nagyobb darabszámú ajándékot emblémázunk, a gazdaságossága annál inkább kiütközik.

A tamponnyomás gazdaságossága abban a tényben rejlik, hogy a többi módszernél sokkal jobb, esetleg azonos minőségű nyomatot érünk el sokkal kisebb erőforrás ráfordításával. A tamponnyomás az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, hisz a korszerű gépek megjelenésével, olyan teljesítményeket is elérhetünk a reklámajándékok emblémázása terén, amiről eddig csak álmodozhattunk.

A tamponnyomás egyik legnagyobb előnye, hogy gömbölyű formákra is képes lenyomatot készíteni, mivel, ha megfigyeljük manapság mind a tervezők, mind a megrendelők leginkább ezeket a formák részesítik előnyben még a reklámajándék gyártásakor is, ezzel a technológiával pedig könnyen többszínű lenyomatot varázsolhatunk rájuk.

Nézzük meg, hogyan működik!

A tamponnyomás sikere azon múlik, mennyire tudunk minőségi, esztétikus és maximálisan kopásálló lenyomatot készíteni.

Ez alapvetően a klisékészítésén múlik, két féle klisét használhatunk: acélt vagy műanyagot. Reklámiparban az ajándékok nyomtatására műanyag klisét használunk. A klisére kerül a nyomatkép, ami különféle mélyedésekként jelenik meg a sík lapon, majd ezeket a mélyedéseket festékkel töltjük meg, majd egy rugalmas és sima szilikontamponnal rányomunk a klisére, átadva a festék egy részét az emblémázandó tárgyra.

A szilikonnak hála a tampon felveszi az emblémázandó tárgy alakját, így lehetséges az, hogy még gömb alakú termékre is tudunk emblémát felvinni.

Egyszínű és akár négyszínű emblémákat is képesek vagyunk tamponnyomással készíteni kiváló, hosszan tartó lenyomat formájában.