Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

Anyák napja

2013-05-04

Vasárnap, május első vasárnapja klasszikusan az anyáknak szentelt nap. Egy nap, amelyik csak arra hivatott, hogy megünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat, tisztelettel adózzunk az anyaság csodájának. Világszerte megünneplik, országszerte más és más napot jelöltek ki ennek a nem minden napi eseménynek.

Anyák napja

Kevesen tudják, hogy az anyák napja hagyományát a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt alapozta meg hazánkban. Talán más esetben húznánk a szánkat, arra, hogy ez is Amerikából származik, ám ebben az esetben kifejezetten pozitív élményről beszélhetünk, főleg, ha tudjuk, hogy az anyák ünnepe az ősi Görögországban fogant, onnan vándorolt a Tengerentúlra, majd vissza. Az első magyarországi anyák napját 1925-ben tartották, és azóta mindig május első vasárnapját szenteljük az anyák előtti főhajtásnak.

Ám lehet-e egy érzelmi, erkölcsi és morális alapokon nyugvó napot felhasználni a marketing oltárán? Vagy a profitorientált világban ilyen kérdést már nem érdemes feltenni?

Mégis ösztönösen úgy érezhetjük, ez nem az a nap, amikor szóróajándékot kell osztogatni, amikor reklámtáskát vagy kulcstartót, esetleg kerékpár vagy autós ajándékot. Ez az a nap, amikor egy szál virág is elég, hogy lerójuk tiszteletünket édesanyánk előtt.

Aki mégis úgy dönt, hogy ezt a napot is a reklámajándékozás jegyében használja fel, az édesanyáknak szánt egy szál virág minden frappáns reklámszöveget, céglogót vagy szlogent képes helyettesíteni! Ha ezt mégis kevésnek tartja a reklámbonbon vagy reklámsütemény nagyszerű kísérője lehet a virágnak!

Ahogy Létay Lajos, Édesanyámnak című versében írja:

„Ha csak egy virág volna,
Én azt is megkeresném,
Ha csak egy csillag gyúlna
Fényét ide vezetném.

Ha csak egy madár szólna,
Megtanulnék a hangján,
Ami csak szép, s jó volna
Édesanyámnak adnám!”