Blog
A húsvét reklámajándéka: a piros tojás
2012-04-06
Gyakran ér az a kritika, hogy mindent csak a reklámszakember szemével vagyok hajlandó nézni. Nem tehetek róla, de valószínűleg így vagyok beprogramozva. A húsvétban is meg lehet látni, csak szem kell hozzá, hogy mennyi reklám rejlik benne. Tehetjük mindezt anélkül, hogy kicsit is csorbulna az ünnep fénye, a bensőséges érzés, amit egy ilyen hatalmas ünnep kapcsán érezhetünk.
Ám, mint a fogyasztói társadalom tagjaként, mint a szekularizált világ polgáraként senki számára nem lehet szégyen, ha családon belül, apró kis termékeinkkel reklámozzuk saját magunkat, ügyességünket, rátermettségünket. Legyen ez egy jól sikerült süti, amivel átszaladunk a szomszédasszonyhoz, vagy az a festett tojás, amivel próbálunk húsvét alkalmával valami többet, újabbat, frissebbet, szebbet és érdekesebbet mutatni, nyújtani.
Az érdekesség kedvéért vegyük át a tojásfestés hagyományos és természetes technikáit, amivel igazán tetszetős tojás-reklámajándékokat készíthetünk locsolóinknak.
Az egyik legszórakoztatóbb, legegyszerűbb, ám mégis az egyik legelegánsabb tojásdíszítési technika, a berzselés, azaz a levélrátétes díszítés. Különleges formájú leveleket érdemes gyűjteni, így a díszítés változatos és különleges lesz. A benedvesített leveleket a tojásra kell helyezni, majd harisnyával szorosan lekötni, és természetes, barna színű festőlébe mártani. Utána el lehet távolítani a harisnyát, a levelet és a levél lenyomata szépen ott marad a tojás héján.
A festett tojások fényét egy kis darab szalonnával lehet visszanyerni, úgy, hogy a színes tojásokat még melegen átdörzsöljük a szalonna darabkával.
A természetes tojásfestési technikákhoz szorosan hozzátartozik a természetes tojásfestő lé készítése is. A természetes tojásfestő leveket különféle növényekből lehet főzni, és olykor még sokkal szebb árnyalatot kapunk, mint a gyári festékkel.
Piros színt például a festőmályva szirmaiból tudunk főzni, a növény még ma is beszerezhető. A rózsaszínt a csipkebogyó főzetéből kapjuk.
Az élénksárgától a barna színig a hagyma héjából főzhetünk, attól függően, hogy mennyit teszünk bele. A színárnyalatot élénkíthetjük, ha timsót teszünk a főzethez.
Zöld színt friss csalán leveléből főzhetünk, de a zöld búza főzetéből is élénkzöld színt kapunk.
Indulhat a tojásfestés!
A természetes színből festett tojás sokkal nagyobb értéket képvisel, nagyobb szeretettel tudjuk ajándékozni! Egy igazi, szívből jövő egyedi ajándék!