Kérdése van?

Keressen minket bízalommal!

info@1001reklamajandek.hu

Blog

A céges karácsonyi ajándék rövid távon jobban motivál, mint a bónusz

2014-10-14

Sok cégvezető feleslegesnek tartja a karácsonyi ajándékozást, pedig egy-egy figyelmes és ötletes ajándéktárggyal hatékonyabban növelhetné alkalmazottai lelkesedését, motivációját, illetve a cég iránti elkötelezettségét, mint az év végi prémiummal. Bár ha magukat a dolgozókat kérdeznénk, valószínűleg inkább szeretnének egy kis bónuszt, mint egy emblémázott tollat; valójában az ajándékozás gesztusa nagyobb motiváló erővel bír, mint a pénz. George Akerlof viselkedési közgazdaságtannal foglalkozó szakember kutatásának eredménye szerint az ajándék mélyebb lojalitást vált ki az alkalmazottakból, és rövid távon nagyobb motivációt jelent akkor is, ha a tárgy kis értékű, például mindössze egy képkeretről vagy bicskáról van szó.

A céges karácsonyi ajándék rövid távon jobban motivál, mint a bónusz

Egy német kísérlet szerint ajándékkal nagyobb teljesítménynövekedést érünk el

Német és svájci kutatók egy német könyvtárban katalogizálási munkára jelentkező egyetemi hallgatók körében vizsgálták, mi motiválja jobban őket. A fiatalok egyik harmadának 20 százalékos bónuszt ígértek a fix fizetségen kívül, a másiknak egy a bónuszéval megegyező értékű vizespalackot, a harmadiknak pedig semmit. A kísérlet eredményei szerint a bónuszt kapók teljesítménye nem növekedett a megígért fizetségen felül semmit sem kapó egyetemistákhoz képest; azok viszont, akik a vizespalackot kapták, 25 százalékkal jobban teljesítettek a többieknél.

Bármilyen aprósággal éreztethetjük a törődést

A tapasztalt különbség oka valószínűleg az, hogy az egyetemisták úgy érezték, hogy „munkáltatóik” nem egyszerűen a zsebükbe nyúltak, hogy motiválják őket, hanem valóban gondolkoztak azon, mi tetszene nekik. Bár egy cégvezető esetében nem biztos, hogy egy ajándék nagyobb lelkesítő erővel bír, mint egy hétszámjegyű bónusz; az átlagos munkavállalókban már egy kisebb gesztus is azt az érzetet keltheti, hogy törődnek vele, és a csapat fontos tagjának tartják.